czwartek, 6 sierpnia 2015

Crumble Z Serkiem Mascarpone I Malinami

Przepis 2 Pawła Małeckiego

Oczywiście wszystkie przepisy troszeczkę zmieniam. :)


Forma - o średnicy 31 cm


Składniki Kruszonka :
- 225g masła,
- 180g cukru trzcinowego,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 350g mąki pszennej,


Do miski przekładamy cukier trzcinowy, 200g masła oraz cukier wanilinowy. Ręcznie łączymy wszystkie składniki. Kiedy masło połączy się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dzielimy na dwie równe połowy i do jednej części dodajemy 25g masła cały czas ugniatamy, aż z ciasta uformuje się jedna kulka. Formę wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia i wykładamy spód równomiernie pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Kruszonkę z drugiej miski rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut. Mieszamy co jakiś czas by kruszonka się razem ze sobą nie spiekła. Po upieczeniu studzimy kruszonkę.


Składniki Masa Z Serka Mascarpone :
- 500g serka mascarpone,
- 400ml schłodzonej śmietanki 30%,
- 60g cukru,
- 250g malin,
- sok z jednej cytryny,


Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Tak schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i mieszamy. Do osobnej miski wkładamy serek mascarpone i po trochu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy trzepaczką bardzo delikatnie, gdy krem będzie wymieszany dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.


Na zimny spód ciasta kładziemy połowę kremu i rozsmarowujemy równomiernie. Na krem nakładamy maliny, a potem znowu krem. Krem posypujemy kruszonką, a kruszonkę posypujemy cukrem pudrem. Możemy udekorować malinami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz