Przepis 1 Pawła Małeckiego
Forma - 28 cm x 36 cm
Składniki Ciasto :
- 300g mąki pszennej,
- 250g masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 6 żółtek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25g kakao,
- szczypta soli,
- 500g borówek amerykańskich,
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo. Ciasto dzielimy na dwie części w porcji 1/4 : 3/4. Do większej porcji dodajemy kakao i mocno zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kilka małych kulek i wkładamy do zamrażarki na godzinę. To samo robimy z drugą porcją ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce czekoladowe ciasto formując spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni termoobieg prze około 18 minut. Spód studzimy.
Składniki Lekka Pianka Waniliowa :
- 6 białek,
- 180g cukru,
- 100g rozpuszczonego masła,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1/2 soku z limonki,
Białka ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Pod sam koniec ubijania dajemy sok z limonki i zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy resztę cukru wymieszaną wcześniej z budyniem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser i dajemy roztopione przestudzone masło i mieszamy trzepaczką. Tą piankę wlewamy na spód ciasta i posypujemy borówkami. Następnie ścieramy na tarce pozostałe ciasto i pieczemy 180 stopni w termoobiegu przez 50-55 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz