Forma - 36 cm x 28 cm
Składniki ciasto :
- 500g mąki pszennej,
- 30g drożdży,
- 150ml mleka,
- 80g cukru,
- 100g masła,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 800g rabarbaru,
- 500g truskawek,
- 50g płatków migdałowych,
Mąkę przesiewamy do miski. Podgrzewamy mleko. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy mleko i dodajemy połowę cukru oraz drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia. Roztapiamy masło i dodajemy je do rozczynu, do tego pozostałą część cukru, cukier wanilinowy i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie znowu zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na całej powierzchni blachy. Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nim obrany i umyty, wysuszony rabarbar i pokrojone truskawki. Możemy posypać cukrem.
Składniki kruszonka :
- 100g masła,
- 100g cukru,
- 190g mąki,
Masło i cukier zagniatamy. Następnie dodajemy po trochu mąkę.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz