Przepis 7 Pawła Małeckiego
Forma - o średnicy 28 cm
Składniki ciasto :
- 100g masła,
- 3 żółtka,
- 30g kakao,
- 30g cukru pudru,
- 150g mąki pszennej,
- 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki,
Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier puder i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża, jednocześnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto zagniatamy szybko. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Ciasto wykładamy na formę i wylepiamy dokładnie ciastem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Zaraz po wyjęciu wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika 180 stopni termoobieg i pieczemy około 14 minut. Po upieczeniu studzimy tartę. Dżem z czarnej porzeczki podgrzewamy w garnku. Gorący dżem wlewamy na tartę po ostygnięciu wkładamy do lodówki.
Składniki ganasz :
- 250ml śmietanki 30%,
- 250g mlecznej czekolady,
- 50g miękkiego masła,
- olejek migdałowy,
W garnku zagotowujemy śmietankę. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy do niego kawałki czekolady. Całość mieszamy dopóki nie rozpuszczą się kawałki czekolady. Śmietankę z czekoladą miksujemy i powoli dodajemy masło, olejek migdałowy trochę do smaku. Ganasz wylewamy na tartę. Zostawiamy do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Posypujemy startą czekoladą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz