sobota, 5 września 2015

Muffiny Bananowe Z Czekoladowo-Bananowym Kremem

                                                     Przepis 9 Pawła Małeckiego


Składniki ciasto :
- 3 banany,
- 100g roztopionego masła,
- 150g cukru trzcinowego,
- 2 jaja,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 260g mąki pszennej,
- 50g czekolady mlecznej,
- 50g czekoldy gorzkiej,
- 1 cukier wanilinowy,


Obieramy banany i wkładamy do miski. Następnie miażdżymy je tłuczkiem do ziemniaków. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Do bananów dodajemy roztopione masło i mieszamy. Do miski z bananami przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i ubite jajka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia muffinów wkładamy foremkami papierowymi i napełniamy masą do 3/4 foremki. Muffiny pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.


Składniki Krem :
- 200g miękkiego masła,
- 3 żółtka,
- 2 banany,
- 45g kakao,
- 50g cukru,
- kilka kropli soku z cytryny,


Do miski wkładamy obrane banany, cukier, kakao, żółtka, sok z cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą blendera ręcznego. Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy, często mieszając. Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki. Za pomocą miksera miksujemy masło i dodajemy do niego schłodzony krem i miksujemy. Krem przekładamy do szprycy z karbowana końcówką i ostudzone muffinki dekorujemy nim. Na koniec posypujemy orzechami, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.






1 komentarz: