Przepis dostałam od mojej cioci
Formy - o średnicy 26 cm
Składniki masa biała :
- 750 g serka mascarpone,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki cukru,
- kilka kropelek olejku waniliowego,
- kieliszek wódki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
Serek miksujemy z cukrem i jogurtem naturalnym. Dodajemy olejek waniliowy, wódkę, mąkę i jajka. Wszystko miksujemy na gładką masę i odlewamy połowę do drugiej miski.
Składniki masa z brązowa :
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka oliwy,
Do jednej z misek dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Następnie Białą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Potem masę ciemną układamy po łyżce na białej masie. Tworzymy wężyki. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę, potem zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Studzimy.
Składniki pajęczynka :
- 150 g śmietanki 30%,
- - 250 g czekolady białej,
- - 25 g miękkiego masła,
Śmietankę gotujemy i ściągamy z gazu. Następnie dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Gdy masa zacznie stygnąć polewamy ciasto. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wkładamy do jednorazowego rękawa cukierniczego. Potem odcinamy mały rożek. Wyciskamy czekoladę w kształcie spiralnego kółka na ciasto. Następnie kilkoma szybkimi ruchami przeciągamy patyczkiem od środka w kierunku brzegów sernika w kilku miejscach. Mi to troszkę nie wyszło bo dałam za dużo śmietany.
Fajne
OdpowiedzUsuńDobre ciasto. Babka i sernik moje ulubione ciasta. Pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszym pisaniu bloga .
OdpowiedzUsuń