Przepis dostałam od mojej babci.
Forma - 28 cm x 36 cm
Składniki Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodom wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, że ciasto podczas miksowania jest twarde. dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Później przelewamy do wysmarowanej wcześniej formy masłem i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni pieczemy około 30 minut. Studzimy.
Składniki Miodownik :
- 300 g mąki
- 150 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
Zagniatamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy do połączenia się składników. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy ciasto i układamy do blaszek Każde pieczemy z osobna w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Następnie studzimy.
Składniki Krem :
- 1 puszka kajmaku,
- 1/2 litra mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 masła,
Puszkę z kajmakiem wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy, aż masa nie będzie ciepła. Następnie połowę puszki wykładamy na pierwszy blat miodownika. Trochę mleka zostawiamy w naczyniu, a resztę wlewamy do garnka i gotujemy. Do małej ilości mleka dodajemy resztę składników. Potem mieszamy na jednolitą masę gdy mleko zacznie, się gotować dodajemy mieszankę do niego i mieszamy do połączenia, się składników następnie studzimy. Masło miksujemy i dodajemy do niego po łyżce budyń i miksujemy do powstania gładkiej konsystencji. Krem dzielimy na pół i kładziemy na kajmak. Następnie przykładamy biszkoptem i znowu kładziemy krem. Drugi spód miodownika kruszymy i posypujemy nim górę. Polewamy resztą kajmaku robiąc mazy.
Składniki Karmelizowane Orzechy :
- 100 g masła,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 100 g miodu,
- 2 łyżki śmietany 18 procentowej,
- 150 g orzechów włoskich,
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego cukier trzcinowy i miód Gdy masa będzie płynna dodajemy orzechy i śmietanę. Gotujemy wszystko przez 30 sekund i dekorujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little homework on this.
OdpowiedzUsuńAnd hee in fact bought me breakfast due to the fact that I found it for him...
lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss
this subject here on your website.
Also visjt my weblog; Tap Titans Cheats
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne
OdpowiedzUsuń