Przepis 16 Pawła Małeckiego
Forma - 28 cm x 36 cm
Składniki ciasto :
- 500 g mąki,
- 5 żółtek,
- 250 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżka śmietany 18 %,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie,
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty produktów. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części 2/5 i 3/5. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki, a większą do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki i kładziemy na wcześniej wyłożoną blachę papierem do pieczenia i rozwałkowujemy równomiernie. Potem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni w około 15 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Studzimy.
Składniki masa serowa :
- 1 kg sera półtłustego lub tłustego,
- 125 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- sok z połowy cytryny,
- 2 słoiki kompotu z wiśni,
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie po trochu dodajemy ser i rozpuszczone masło. Cały czas miksując dodajemy mąkę i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę na wystudzony spód. Następnie odsączmy wiśnie z kompotu i dzielimy ja na połówki i wyciągamy pestkę jeśli nie zostały wcześniej wydrylowane. Tak przygotowane wiśnie układamy na masie serowej.
Składniki pianka :
- 5 białek,
- 150 g cukru,
- sok z połowy cytryny,
Jajka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy po trochu cukier i na sam koniec sok z cytryny. Piankę rozkładamy na wiśniach. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy je na tarce na ciasto by przykryło piankę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Kocham serniki :-D a ten wyglada apetycznie <3
OdpowiedzUsuńKocham serniki <3 :-D
OdpowiedzUsuńKocham serniki :)
OdpowiedzUsuńUuuuu wygląda smakowicie :*
OdpowiedzUsuńjaaaaamiiii
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń