Przepis 20 Pawła Małeckiego
Forma o średnicy - 27 cm
Składniki spód :
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 70 g cukru pudru,
Mąkę przesiewamy do miski i dodajmy do niej pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka, śmietanę. Następnie zagniatamy ciasto do momentu połączenia, się składników. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę. Potem wkładamy do zamrażarki na 10 min i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Następnie pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru.
Składniki masa waniliowa :
- 200 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 1 białko,
- 60 g cukru,
- kilka kropelek olejku waniliowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 puszka brzoskwiń,
- cukier puder,
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę oprócz cukru pudru i wlewamy masę do tarty. Następnie układamy na masie plasterki brzoskwiń. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu tarty osypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz