wtorek, 22 grudnia 2015

Makowiec Z Orzechami Laskowymi

Przepis 29 Pawła Małeckiego




Forma -36 cm x 28 cm


Składniki spód :
- 2 szklanki mąki,
- 150 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,


Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Następnie Zagniecione ciasto wałkujemy i rozkładamy na blaszce wysmarowanej wcześniej masłem i posypaną bułką tartą. Tak przygotowany spód pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut. Studzimy.


Składniki masa makowa :
- 2 żółtka,
- 30 g cukru trzcinowego,
- 120 g masła,
- 1 puszka masy makowej,
- 50 g orzechów laskowych,
- 40 g kaszy manny,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jabłek,
- 4 białka,
- 2 łyżki miodu,


Ubijamy żółtka z cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę makową odparowujemy na patelni przez 10 minut razem z miodem. Masę stopniowo łączymy z makiem, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy mąkę z kaszą manną i jabłkami, orzechami. Mieszamy. Masę delikatnie łączymy z ubitymi białkami.Mąkę mieszamy z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki łączymy ze startymi na tarce jabłkami. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie masę rozkładamy na spodzie.


Składniki kruszonka orzechowa :
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 100 g masła,


Orzechy mielimy. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i zagniatamy. Gdy wyrobimy ciasto dosypujemy mąkę i zagniatamy dopóki nie uzyskamy konsystencji kruszonki. Następnie posypujemy ciasto i Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.













1 komentarz: