Przepis 27 Pawła Małeckiego
Forma - 32 cm x 11 cm
Składniki :
- 150 g masła,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- kilka kropelek olejku migdałowego,
- kieliszek wódki,
- 160 g mąki pszennej,
- 60 g zmielonych migdałów ze skórką
- 100 g posiekanych orzechów laskowych,
- 100 g skórki pomarańczowej,
- 100 g owoców kandyzowanych,
- 100 ml mleka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 100 g płatków migdałowych,
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy jajka. Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą wraz z mielonymi migdałami. Delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy oprószone w mące owoce kandyzowane, orzechy laskowe i skórkę pomarańczową. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy płynne składniki: mleko, olejek migdałowy i kieliszek wódki.Wykładamy do formy, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 55 minut.
Jadłam, sama tez go zrobiłam i ten keks smakuje na prawdę wybornie
OdpowiedzUsuń