Przepis 37 Pawła Małeckiego
Forma - o średnicy 28 cm
Składniki ciasto kruche :
- - 200 g mąki pszennej,
- - 100 g masła,
- - 50 g cukru pudru,
- - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- - 1 jajko,
- - pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- - kilka kropelek olejku waniliowego,
- Do przesianej mąki i cukru pudru dodajemy masło i cukier wanilinowy. Całość posiekamy i dodajemy, jajko,olejek waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7 mm. Rozwałkowane i uformowane ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut na jasnozłoty kolor.
Składniki masa serowa :
- - 1 kg twarogu,
- - 125 g masła,
- - 200 g cukru,
- - 10 jaj,
- - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- - sok z 1 cytryny,
- - 1 puszka gruszek,
- - 2 cytrynowe galaretki
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszamy, stopniowo dodajemy miękkie masło i twaróg. Do masy dodajemy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Na spód wylewamy masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gruszki odsączamy z soku i kroimy na plasterki. Następnie układamy na zimnym serniku. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją z tyłu opakowania wykorzystując do tego 0,5 l wody. Gdy galaretka ostygnie wylewamy ją na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz