wtorek, 29 marca 2016

Sernik Cytrynowy

Przepis 37 Pawła Małeckiego 


Forma - o średnicy 28 cm


Składniki ciasto kruche :
  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 100 g masła,
  • - 50 g cukru pudru,
  • - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • - 1 jajko,
  • - pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - kilka kropelek olejku waniliowego,


  • Do przesianej mąki i cukru pudru dodajemy masło i cukier wanilinowy. Całość posiekamy i dodajemy, jajko,olejek waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7 mm. Rozwałkowane i uformowane ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut na jasnozłoty kolor.


Składniki masa serowa :
  • - 1 kg twarogu,
  • - 125 g masła, 
  • - 200 g cukru,
  • - 10 jaj, 
  • - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - sok z 1 cytryny,
  • - 1 puszka gruszek,
  • - 2 cytrynowe galaretki


  • Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszamy, stopniowo dodajemy miękkie masło i twaróg. Do masy dodajemy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się. Na spód wylewamy masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gruszki odsączamy z soku i kroimy na plasterki. Następnie układamy na zimnym serniku. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją z tyłu opakowania wykorzystując do tego 0,5 l wody. Gdy galaretka ostygnie wylewamy ją na ciasto.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz