wtorek, 3 maja 2016

Babki Cytrynowe

Przepis 40 Pawła Małeckiego

Składniki ciasto:
25 g drożdży,
  • - 50 ml mleka,
  • - 350 g mąki pszennej,
  • -20 g cukru,
  • - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • - 4 jaja,
  • - 120 g masła,
  • - otarta skórka z 1 cytryny,
  • - dżem brzoskwiniowy,


Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Robimy rozczyn. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i wlewamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną masło, otartą skórkę z cytryny. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do  foremek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu babki studzimy.


Składniki poncz :
300 ml wody,
  • - 200 g cukru,
  • - 300 ml cytrynówki,
  • - otarta skórka z 1 cytryny,


Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie zagotowany poncz przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy aż odciekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz