Przepis 40 Pawła Małeckiego
Składniki ciasto:
- 25 g drożdży,
- - 50 ml mleka,
- - 350 g mąki pszennej,
- -20 g cukru,
- - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- - 4 jaja,
- - 120 g masła,
- - otarta skórka z 1 cytryny,
- - dżem brzoskwiniowy,
Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Robimy rozczyn. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i wlewamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną masło, otartą skórkę z cytryny. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu babki studzimy.
Składniki poncz :
- 300 ml wody,
- - 200 g cukru,
- - 300 ml cytrynówki,
- - otarta skórka z 1 cytryny,
Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie zagotowany poncz przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy aż odciekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz