sobota, 5 listopada 2016

Jeżyk

Składniki ciasto :
- 100 g masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 150 g mlecznej czekolady,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 500 g mąki,
- 1 budyń czekoladowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka,


Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym jajku. Ucieramy  do momentu aż masa będzie miała jaśniejszy kolor. Następnie dodajemy zmielone migdały, startą czekoladę. Wszystko mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy budyń, mleko. Wszystko mieszamy i ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę.


Składniki polewa :
- 150 g mlecznej czekolady,
- 100 g migdałów,
- 2 łyżki masła,


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie łączymy z masłem. Następnie polewamy ciasto i dekorujemy je wbijając migdały.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz