Przepis dostałam od mojej cioci.
Forma - o średnicy 26 cm
Składniki :
- 500g serka mascarpone,
- 500g śmietany kremówki 30 %,
- 8 aromatów cytrynowych ( 5 jeśli zalewamy na końcu galaretką),
- 1 paczka herbatników,
- dżem truskawkowy lub cytrynowa galaretka,
- 1/3 kostki masła,
- 3 łyżki żelatyny,
- 170g cukru,
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Następnie bierzemy paczkę herbatników i wkładamy ją do miski. Bierzemy je i rozgniatamy na mniejsze. W tym czasie rozpuszczamy masło w rondelku, gdy herbatniki będę już pokruszone wlewamy masło i układamy je równomiernie na blaszce. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bardzo krótko tylko żeby się trochę przypiekły. Gdy spód wystygnie. Mascarpone, śmietanę, aromaty i cukier ubijamy na gęstą, ale nie sztywną masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilkę jeszcze to miksujemy, ale tylko do połączenia. Następnie przelewamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż nie stężeje. Później zalewamy galaretką lub kładziemy na górę warstwę dżemu.
Tak jak wspominałam już wcześniej od jutra zaczynam piec tylko rzeczy z książki
Pawła Małeckiego. Będę omijała przepisy, które nie są na temat bloga. Mam na to 1,5 roku. Życzcie mi powodzenia i trzymajcie kciuki mam nadzieję, że mi się uda. :) :) :)



Bardzo podobają mi się zdjęcia, gratulacje. To wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń