piątek, 31 lipca 2015

Sernik cytrynowy na zimno

Przepis dostałam od mojej cioci.


Forma - o średnicy 26 cm


 Składniki :
- 500g serka mascarpone,
- 500g śmietany kremówki 30 %,
-  8 aromatów cytrynowych ( 5 jeśli zalewamy na końcu galaretką),
-  1 paczka herbatników,
- dżem truskawkowy lub cytrynowa galaretka,
- 1/3 kostki masła,
- 3 łyżki żelatyny,
- 170g cukru,

Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Następnie bierzemy paczkę herbatników i wkładamy ją do miski. Bierzemy je i rozgniatamy na mniejsze. W tym czasie rozpuszczamy masło w rondelku, gdy herbatniki będę już pokruszone wlewamy masło i układamy je równomiernie na blaszce. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bardzo krótko tylko żeby się trochę przypiekły. Gdy spód wystygnie. Mascarpone, śmietanę, aromaty i cukier ubijamy na gęstą, ale nie sztywną masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilkę jeszcze to miksujemy, ale tylko do połączenia. Następnie przelewamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż nie stężeje. Później zalewamy galaretką lub kładziemy na górę warstwę dżemu.

Tak jak wspominałam już wcześniej od jutra zaczynam piec tylko rzeczy z książki
Pawła  Małeckiego. Będę omijała przepisy, które nie są na temat bloga. Mam na to 1,5 roku. Życzcie mi powodzenia i trzymajcie kciuki mam nadzieję, że mi się uda. :) :) :)





1 komentarz:

  1. Bardzo podobają mi się zdjęcia, gratulacje. To wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń