środa, 8 czerwca 2016

Ciasto Drożdżowe

Składniki ciasto:
- 100 g drożdży,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 1 roztopione masło,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 5 szklanek mąki,




Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Następnie ugniecione ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na wcześniej wyłożoną blachę papierem do pieczenia.



Składniki kruszonka :
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- mąka,


Mało ugniatamy z cukrem. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę dalej ugniatając. Gdy uzyskamy kruszonkę posypujemy nią ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz