Składniki Ciasto :
- - 300 g mąki pszennej,
- - 100 g cukru,
- - 70 g masła,
- - 2 jaja,
- - 1 żółtko,
- - 100 ml mleka,
- - 15 g drożdży,
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem. Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta.
Składniki Masa Makowa :
- - 70 g cukru trzcinowego,
- - 50 g migdałów,
- - skórka otarta z 1 pomarańczy,
- - 1 puszka masy makowej,
- - płatki migdałowe,
- Masę makową odparowujemy na patelni przez 10 minut cały czas mieszając. Do masy makowej dodajemy cukier trzcinowy, posiekane migdały, skórkę z otartej pomarańczy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz