niedziela, 26 czerwca 2016

Makowiec Zawijaniec

                                                          Przepis 41 Pawła Małeckiego


Składniki Ciasto :
  • - 300 g mąki pszennej,
  • - 100 g cukru,
  • - 70 g masła,
  • - 2 jaja,
  • - 1 żółtko,
  • - 100 ml mleka,
  • - 15 g drożdży,


Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem. Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta. 


Składniki Masa Makowa :
  • - 70 g cukru trzcinowego,
  • - 50 g migdałów, 
  • - skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • - 1 puszka masy makowej,
  • - płatki migdałowe,



  • Masę makową odparowujemy na patelni przez 10 minut cały czas mieszając. Do masy makowej dodajemy cukier trzcinowy, posiekane migdały, skórkę z otartej pomarańczy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz