środa, 29 czerwca 2016

Jabłusie

Składniki ciasto kruche :
- 150 g masła,
- 2 łyżki śmietany 12 %,
- 2 jajka,
- 3 szklanki mąki,


Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy na ciasto. Następnie wyklejamy tartaletki.


Składniki masa jabłkowa:
- 2 łyżki masła,
- 1,5 kg jabłek,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 słoika dżemu jabłkowego,


Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie podpiekamy na maśle. Dodajemy stopniowo wszystkie składniki. Cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżeczką do ciasta kruchego. Następnie bierzemy kawałek ciasta kruchego i przykrywamy tartaletki sklejając końce. Tak przygotowane tartaletki pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz