- 2 paczki herbatników,
- 1/3 kostki masła,
- sok z 1 cytryny,
- 4 banany,
- 1 puszka kajmaku,
- 500 ml śmietany 30 %,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 fixy do śmietany,
- kakao,
Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na blachę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia i pieczemy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Banany kroimy w plasterki. Następnie mieszamy je z sokiem z cytryny i układamy na spodzie. Ciepły kajmak wylewamy na banany i rozsmarowujemy na jednolitą powierzchnię. Na sam koniec ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixamy. Śmietanę przekładamy na zimny kajmak i posypujemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz