- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 3 łyżki rumu,
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
Masło miksujemy z żółtkami i cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao, rum, mąką pszenną. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka i mieszamy. Następnie dodajemy posiekane orzechy i mieszamy delikatnie. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Składniki polewa :
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady z pomarańczą,
- 5 łyżek mleka,
Składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto.
najlepsze ciasto czekoladowe na świecie
OdpowiedzUsuń