- szklanka jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
Wlewamy do garnka wodę i wstawiamy na gaz, do garnka z wodą wkładamy miskę, Do miski wkładamy cukier i jajka i miksujemy około 15- 20 minut. Później ściągnąć z ognia i miksować do uzyskania efektu, aż ciasto podczas miksowania jest twarde. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy w jednym kierunku. Pieczemy w 180 stopniach.
Składniki masa budyniowa :
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 i 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- sok z 2 cytryn,
- 3/4 kostki masła,
2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, sokiem z cytryny, żółtkami. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującej się wody. Mieszamy do zgęstnienia. Następnie ściągamy z gazu i dodajemy masło. Miksujemy na gładką masę. Na koniec wylewamy na biszkopt i studzimy.
Składniki bita śmietana :
- 500 ml śmietany 30 %,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 fixy do śmietany,
- 1 opakowanie herbatników,
Śmietanę ubijamy z fixami. Stopniowo dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy. Na zimny budyń wylewamy ubitą śmietanę i układamy na niej herbatniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz